Sleuteltechnologieën voor innovatie en leiderschap
Sleuteltechnologieën hebben een enabling karakter: ze kunnen voor verschillende toepassingen en maatschappelijke uitdagingen worden ingezet. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat we sleuteltechnologie-ontwikkeling alleen met fundamenteel onderzoek (laag Technology Readiness Level; TRL) moeten stimuleren en dat het bij toepassing (hoog TRL) alleen gaat over maatschappelijke uitdagingen. Maar dat is niet zo. We moeten ons inspannen voor sleuteltechnologieën, van laag tot hoog TRL, want zo kunnen we allereerst unieke posities in de waardeketen verwerven en daarnaast technologisch leiderschap bereiken. Een korte uitleg.
Innovatie in sleuteltechnologieën leidt tot eindproducten waarmee we unieke economische posities in waardeketens realiseren. Neem opnieuw ASML. Het heeft een zeer succesvolle, autonome marktpositie opgebouwd op basis van de sleuteltechnologie optomechatronica. Hiermee weet ASML unieke lithografiemachines te maken (dus van laag naar hoog TRL). Deze machines leveren een belangrijke bijdrage aan het nationaal verdienvermogen. Met de chips die hieruit voortkomen kun je diverse producten maken, zoals mobiele telefoons (hoog TRL) die op hun beurt zelf weer bijdragen aan het verdienvermogen. Bovendien kun je met chips zonnecel-installaties (hoog TRL) maken, die bijdragen aan het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen rond duurzame energie.
Als we zelfstandig inzetten op sleuteltechnologieën kan dit ook leiden tot technologisch leiderschap en een open, strategische autonomie. Op het gebied van de geopolitiek en veiligheid is er de laatste jaren veel veranderd. Topposities op het gebied van sleuteltechnologieën van bedrijven en kennisinstellingen (assets) helpen om de internationale positie van Nederland en de EU in dit veranderde speelveld te versterken. Daarom neemt het belang toe om meer van bovenaf gestuurde keuzes te maken in het technologiebeleid. (Kamerbrief 'Herijkte missies van het missiegedreven innovatiebeleid') Denk aan de Nationale Technologiestrategie.
Kamerbrief 'Herijke missies van het missiegedreven innovatiebeleid'