Deze KIA Sleuteltechnologieën bouwt voort op de KIA uit de vorige KIC-periode. Daarom kijken we graag terug op wat er gerealiseerd is langs drie assen: activiteiten (waaronder projecten en programma’s) direct voortvloeiend uit de KIA Sleuteltechnologieën 2020-2023, overige sleuteltechnologieprojecten en -programma’s, en de positionering van ons Themateam.
We hebben van 2020 - 2023 enkele belangrijke successen behaald:
- De gerealiseerde initiatieven en resultaten tonen aan dat programmeren op sleuteltechnologieën via de KIA Sleuteltechnologieën bijdraagt aan de vele innovaties op het gebied van sleuteltechnologieën en daarmee aan de doelen van het missiegedreven innovatiebeleid.
- Met de KIA Sleuteltechnologieën 2020-2023 hebben we een basisinfrastructuur opgezet van waaruit een palet aan sleuteltechnologie-activiteiten is ontstaan, van klein (individuele NWO-calls) tot zeer groot (zoals het NGF-programma NXTGEN Hightech).
- Door de samenwerking in de KIA Sleuteltechnologieën 2020-2023 is er draagvlak en vertrouwen ontstaan voor samenwerking op het gebied van sleuteltechnologieën. Daarmee hebben we ook de basis gelegd om gezamenlijk keuzes te maken.
- De PPS-toeslagregeling vormde een belangrijke stimulans voor sleuteltechnologie-ontwikkeling. Deze projecten hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe sleuteltechnologiegebieden en vormden het startpunt van een aantal grotere consortia en projecten.
- Key enabling methodologies (KEM’s) verwierven een blijvende positie in de KIA Sleuteltechnologieën en creëren maatschappelijk draagvlak in alle KIA’s.
Daarnaast hebben we verschillende mogelijkheden geïdentificeerd om de slagkracht en de impact van de KIA Sleuteltechnologieën nog verder te vergroten:
- De programmering in de vorige periode was bottom-up: de keuze voor onderwerpen kwam primair uit het veld. Vanwege externe en geopolitieke ontwikkelingen is het nodig dat het Themateam op een gebalanceerde manier top-down en strategische sturing geeft.
- Door de governance van de KIA Sleuteltechnologieën kunnen we op activiteiten focussen en ze helpen initiëren als het gaat om nieuwe, grote, relevante sleuteltechnologieprogramma’s. Een voorwaarde hiervoor is dat we tijdig op de hoogte zijn van initiatieven rondom nieuwe sleuteltechnologievoorstellen voor bijvoorbeeld het NGF en IPCEI’s.
- De doorontwikkeling van KEM’s gebeurt vooral binnen het ecosysteem rondom de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen. Voor die doorontwikkeling is het daarom belangrijk dat de KIA Maatschappelijk verdienvermogen een goede voedingsbodem biedt.
- In een publiek-private samenwerking (PPS) werken partijen aan de doorontwikkeling van sleuteltechnologieën. We moeten die samenwerkingsverbanden continueren en versterken in de nieuwe PPS-innovatieregeling. Succesvolle PPS-innovatieprojecten kunnen een goede basis vormen voor grotere consortia en (deel)projecten.
- Mkb-bedrijven werken mee aan de (door)ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologie. We moeten onderzoeken hoe we deze bijdrage verder kunnen stimuleren door financieringsinstrumenten binnen en buiten het missiegedreven innovatiebeleid toe te passen.
- De governance van de KIA Sleuteltechnologieën moeten we richten op de continue versterking van de strategische positie van Nederland op het gebied van sleuteltechnologieën. Daarbij is de Nationale Technologiestrategie ons uitgangspunt. We moeten consistent werken aan onze voortgang en ernaar streven om een succesvolle positie te verkrijgen en te behouden, in lijn met de belangen van de KIC-partners.
Op basis van deze successen en de geïdentificeerde kansen stellen we de ambities en doelen voor de KIA Sleuteltechnologieën voor de periode 2024-2027.