Minister Beljaarts van Economische Zaken heeft het jaarverslag van de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds 2023 aan de Tweede Kamer gestuurd. Het jaarverslag beschrijft de activiteiten van de commissie en de voortgang van de projecten over het jaar 2023. De volgende onderdelen komen in het rapport aan bod: het doel van het fonds, de taken van de commissie en het portfolio-overzicht.
Minister Beljaarts van Economische Zaken:
Ik spreek namens de hele adviescommissie wanneer ik zeg dat de bijdrage van het Nationaal Groeifonds aan onze toekomst voor ons als een paal boven water blijft staan en dat het er nu op aankomt om de impact van onze programma’s te maximaliseren. Ik wil alle partijen die zich via het Nationaal Groeifonds gezamenlijk hard inzetten voor onze welvaart dan ook van harte bedanken. " aldus Rianne Letschert, Voorzitter van de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds.
Toekomst van Nederland
Het portfolio-overzicht bevat een overzicht van de voortgang en ontwikkelingen bij de 51 projecten in het afgelopen jaar. 51 programma’s waar in totaal € 11 miljard in is geïnvesteerd vanuit het Nationaal Groeifonds. En die stuk voor stuk de toekomst van Nederland zullen vormgeven.
Belangrijke stappen
In 2023 zijn belangrijke stappen gezet door projecten. Neem bijvoorbeeld CropXR en Nationale Aanpak Professionalisering Leraren (NAPL) die van start zijn gegaan. CropXR zet zich in voor de ontwikkeling van sterke en veerkrachtige gewassen die goed tegen een natter klimaat kunnen en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. En het project Nationale Aanpak Professionalisering van Leraren (NAPL) ontwikkelt doorlopende leerlijnen en bijpassend scholingsaanbod om de kwaliteit van onderwijs te vergroten. En bij Quantum Delta NL is het afgelopen jaar het House of Quantum in Delft geopend; een hub waarin tientallen startups en onderzoekers werken en leren van elkaar.
Derde ronde
De derde en tevens laatste ronde van het Nationaal Groeifonds heeft geleid tot 18 goedgekeurde projecten. Op advies van de adviescommissie is er ruim € 4 miljard beschikbaar gesteld voor deze projecten.
Een van die projecten is Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT), waardoor in de toekomst sneller nieuwe geneesmiddelen en voedingsmiddelen op de markt komen zonder gebruik van proefdieren.
Impact maximaliseren
De adviescommissie betreurt dat er geen ronde 4 en 5 meer komen, maar geeft ook aan trots te zijn op de huidige portefeuille en op het verschil dat de 51 projecten gaan maken op de toekomst van Nederland. Hierbij benadrukt de commissie wel het belang om te focussen op het maximaliseren van de impact van de huidige 51 programma’s. Om dit te realiseren is een grote inzet nodig van alle bij de projecten betrokken bedrijven, kennisinstellingen maatschappelijke organisaties en overheidsorganisaties.