Met 4 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds wordt flink geïnvesteerd in langdurige economische groei en toekomstige welvaart. In totaal ontvingen 18 projecten goedkeuring, waarbij voor 1,9 miljard euro van die toekenningen nog voorwaarden gelden. Een aanzienlijk deel van de 4 miljard gaat naar projecten waarin sleuteltechnologieën of sleutelmethodologieën een (grote) rol spelen.
Nationaal Groeifonds projecten
- Material Independence & Circular Batteries
- Biobased Circular
- Holomicrobioom
- Digital United Training Concepts Healthcare (DUTCH)
- Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)
- 6G Future Network Services
- Circulaire geïntegreerde hoog-rendements zonnepanelen | SolarNL
- Groeien met Groen Staal
- Charging Energy Hubs
- Maritiem Masterplan 2.0
- Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIIC)
Lees hieronder de samenvatting van alle projecten en klik door voor de volledige projectomschrijvingen.
Material Independence & Circular Batteries
Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor (groene) energie, zowel voor netstabilisatie als voor elektrificatie van de mobiliteitssector. Dit programma streeft ernaar dat Nederland een positie krijgt in belangrijke gebieden van de batterijwaardeketen, om zo de afhankelijkheid van internationale leveranciers van kritieke materialen en batterijcomponenten te verminderen. Voor dit project is 118 miljoen euro voorwaardelijk toegekend en 178 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 8 jaar (2024 - 2031).
Battery Competence Cluster - NL leidt het project in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het consortium bestaat uit een brede groep van grootbedrijven, mkb'ers, start-ups, scale-ups, kennis- en onderwijsinstellingen.
Biobased Circular
Het project BioBased Circular (BBC) richt zich op het creëren en demonstreren van circulaire waardeketens in Nederland voor polymeren (kunststoffen) op basis van koolhydraatrijke biogrondstoffen. Er is 102 miljoen euro voorwaardelijk toegekend en 236 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 8,5 jaar (2024-2032).
Het voorstel is ingediend door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Biobased Circular is geïnitieerd door de coalitie Groene Chemie Nieuwe Economie (GCNE) en het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Agri & Food (TKI Agri & Food). Het voorstel wordt gesteund door het TKI Chemie, biobased economy en TKI Agri & Food en door de ministeries van IenW, LNV en BZK. Vanuit het bedrijfsleven zijn zowel diverse grotere bedrijven als scale-ups betrokken.
Holomicrobioom
Dit project heeft als doel het onderzoek naar microbiomen in Nederland te intensiveren en samen te brengen in het op te richten “Holomicrobioom Instituut”. Microbiomen zijn complexe gemeenschappen van bacteriën, schimmels en virussen die in vele processen een belangrijke rol spelen. Dit project onderzoekt de invloed van microbiomen in gewassen, dieren, grond en water op de menselijke gezondheid en de mogelijke toepassingen ervan in verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, land- en waterbeheer, voedselproductie en klimaat- en milieubescherming. Voor dit project is er 200 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 10 jaar (2023 - 2033).
Het projectvoorstel is ingediend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het kernteam van betrokken partijen bestaat uit tien Nederlandse universiteiten (RUG, UT, RU, TUD, UL, UM, UU, UvA, VU en WUR) en zes medische onderzoeksinstituten (ACTA, Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC, Radboud UMC en UMCG). Tal van bedrijven en kennisinstituten zijn daarnaast als partner aangesloten bij het voorstel.
Digital United Training Concepts Healthcare (DUTCH)
DUTCH wil zorgprofessionals transformeren door middel van digitale leermiddelen en simulatie, zowel fysiek als virtueel, voor initiële scholing, bij- en omscholing. Dit project zorgt volgens de indieners van voor een hogere opleidingscapaciteit en voor een lagere opleidingsdruk op de huidige zorgprofessionals.
Doel hiervan is de personeelstekorten in de zorg te verminderen en het behoud van zorgprofessionals te verhogen. Met dit project wil DUTCH bovendien de internationale positie van Nederland op het terrein van Educational Technology versterken en zo het verdienvermogen van Nederland stimuleren. Er is voor dit project 48 miljoen euro definitief en 84 miljoen euro voorwaardelijk toegekend met een projectduur van 7 jaar (2023 - 2030).
Het projectvoorstel is ingediend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. DUTCH is een collectief van universitair medische centra (umc’s), opleidingsinstellingen, topklinische en algemene ziekenhuizen, (technische) universiteiten en publieke en private partijen binnen Educational Technology en medische technologie.
Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)
Biomedische translatie is het omzetten van wetenschappelijke kennis van diermodellen naar praktische toepassingen voor menselijke gezondheid. Dit leidt tot onder andere nieuwe geneesmiddelen, medische technologie en voedingsmiddelen die onze gezondheid verbeteren.
Het doel is om een Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT) op te zetten met de ambitie om biomedische translatie te verbeteren én proefdiervrij te maken. In het project wordt gewerkt aan methodes die de werkzaamheid en veiligheid beter voorspellen dan dierproeven. Voor dit project is er 125 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 10 jaar (2024 – 2033).
Het projectvoorstel is ingediend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het consortium bestaat uit onder andere de Universiteit Utrecht, het RIVM, het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Het CPBT wordt een nationaal centrum met een infrastructuur op het Utrecht Science Park.
6G Future Network Services
De ambitie is om Nederland een van de koplopers te maken in 6G door hard- en software te ontwikkelen en specifieke toepassingen uit te werken. Er is 61 miljoen euro voorwaardelijk toegekend en 142 miljoen euro gereserveerd met een projectduur van 6 jaar (2024 - 2029).
Het projectvoorstel FNS is ingediend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, namens een consortium van 60 marktpartijen en kennisinstellingen. De trekkers van de programmalijnen zijn TNO, TU Eindhoven en TU Delft. Andere deelnemers aan het consortium zijn o.a. halfgeleiderfabrikanten (NXP, Ampleon), telecom operators (KPN, T-Mobile), telecom leveranciers (Nokia, Ericsson) en ICT-bedrijven.
Circulaire geïntegreerde hoog-rendements zonnepanelen | SolarNL
Energie uit zonlicht (zon-pv) gaat een grote rol spelen in de energietransitie; wereldwijd staat zon-pv op het punt te groeien naar de ‘terawatt’-schaal. In Nederland gaat de opwekkingscapaciteit van zon-pv groeien van 18 GWp in 2022 naar 100-250 GWp in 2050. Dit project creëert en industrialiseert een innovatie-ecosysteem voor lokale ontwikkeling van nieuwe duurzame zon-pv-technologieën, gericht op toekomstig verdienvermogen voor de komende decennia. Er is 135 miljoen euro definitief en 277 miljoen euro voorwaardelijk toegekend voor dit project met een projectduur van 8 jaar (2024 - 2031).
Het projectvoorstel is ingediend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). SolarNL wordt uitgevoerd door een consortium van negen Nederlandse zon-pv-bedrijven, zes universiteiten, NWO-Instituut AMOLF, TNO en vier hogescholen.
Groeien met Groen Staal
Het project Groeien met Groen Staal wil de transformatie naar een duurzame staalsector met vijf jaar versnellen en daarmee een sterke internationale concurrentiepositie opbouwen. Het project streeft ernaar dit te bereiken door circulaire ketens te implementeren en emissies te verminderen. Het project heeft als doel de CO2-uitstoot met 30 procent en andere schadelijke emissies met 50 procent te verminderen.
Het consortium achter het project, geleid door het Materials innovation institute (M2i), bestaat uit diverse onderzoeksinstellingen en belangrijke spelers in de staalsector zoals Tata Steel Nederland, Philips, VDL en meerdere maakbedrijven uit het mkb. Er is 124 miljoen definitief toegekend met een projectduur van 8 jaar (2024 - 2031).
Charging Energy Hubs
Het project Charging Energy Hubs heeft tot doel de elektrificatie van de logistieke sector te versnellen door netcongestie tegen te gaan. Het huidige elektriciteitsnetwerk en de bestaande wet- en regelgeving zijn niet geschikt voor de toenemende vraag naar elektriciteit voor emissieloze voertuigen.
Het project richt zich op het ontwikkelen van technologische innovaties die de integratie van laadinfrastructuur, batterijopslag en hernieuwbare energiebronnen binnen het bestaande elektriciteitsnet mogelijk maken. Door het wegnemen van financiële, juridische en organisatorische drempels kan de elektrificatie van de logistieke sector versneld worden.
Dit wordt gerealiseerd binnen het multidisciplinair consortium bestaande uit Brainport Development en RAI Automotive Industry NL. Voor dit project is er 44 miljoen euro definitief toegekend met een projectduur van 4 jaar (2024 - 2028).
Maritiem Masterplan 2.0
Het Maritiem Masterplan heeft als doel om klimaatneutrale schepen te ontwikkelen, bouwen en gebruiken in Nederland. Het plan wil bijdragen aan de wereldwijde energietransitie, de Nederlandse economie versterken en nationale veiligheidsbelangen beschermen.
Het Maritiem Masterplan wil een innovatieketen creëren voor schepen, met behulp van digitale samenwerking. Publiek-private consortia zullen modulaire, klimaatneutrale energiesystemen en energie-efficiënte oplossingen ontwikkelen en demonstreren in 40 proefschepen. Het plan richt zich op opschaling en waardecreatie in strategische sectoren en waardeketens, zoals kust- en binnenvaart, natte waterbouw, wind op zee en maritieme veiligheid & dienstverlening. Er is 100 miljoen euro definitief en 110 miljoen euro voorwaardelijk toegekend met een projectduur van 10 jaar (2024 - 2034).
Het consortium van dit project bestaat uit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Defensie en de maritieme sector (vertegenwoordigd door NML).
Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIIC)
Dit project richt zich op het versterken van de bedrijfstak gericht op Immersive Experiences (IX). IX wil de gebruiker onderdompelen in een alternatieve digitale realiteit. Daarbij worden technieken gebruikt als augmented reality en Virtual Reality.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit project ingediend. Bij het voorstel zijn in totaal 120 partijen betrokken uit onder meer het bedrijfsleven, kennisinstellingen, de overheid en publieksorganisaties. De uitvoering van het voorstel wordt belegd bij CLICKNL, het Topconsortium voor Kennis en Innovatie voor de creatieve industrie. De subsidieinstrumenten worden uitgevoerd door RVO en NWO.