Engineering and fabrication technologies Life science and biotechnologies Nanotechnology Chemical technologies Digital and information technologies Quantum technologies Photonics and optical technologies Advanced materials

Regieorgaan SIA en Holland High Tech lanceren samen de nieuwe subsidieregeling KIEM HighTech. Onderzoekers en mkb-ondernemingen die samen een onderzoeksvraag willen oppakken op het gebied van (sleutel)technologieën, kunnen nu gebruik maken van KIEM HighTech. Met een looptijd van een jaar en een beschikbaar budget van € 40.000 per project is het een laagdrempelige stimulans voor compacte onderzoeksvragen uit het bedrijfsleven. 

Technologie centraal

Centraal in deze KIEM-regeling staan sleuteltechnologieën en de vijftien technologische roadmaps van Holland High Tech. Sleuteltechnologieën zijn baanbrekende technologieën die relevant zijn voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en/of het versterken van de economie door nieuwe bedrijvigheid en nieuwe markten te stimuleren. Experts uit de industrie en wetenschappers hebben technologische routekaarten opgesteld en leveren ondersteuning voor gezamenlijk innoveren. Met die brede focus van KIEM HighTech kunnen vele verschillende mkb-vraagstukken onderzocht worden.

Waarom deze regeling?

Erik Knol, programmamanager Regieorgaan SIA, licht toe: "Met deze regeling worden technologische vraagstukken van het midden- en kleinbedrijf (mkb) opgepakt door onderzoeksgroepen van bijvoorbeeld hogescholen. De onderzoeksresultaten helpen de betrokken mkb-ondernemingen om te innoveren, bijvoorbeeld in productontwikkeling of het bedenken van nieuwe diensten. Het is een boost voor innovatie."

Leo Warmerdam, directeur Holland High Tech, vult aan: "Nederland staat voor enorme maatschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld de overgang naar fossielvrije energie en een circulaire economie, twee van de grootste. Hierbij vormen sleuteltechnologieën letterlijk de sleutel tot succes. En onderzoek is nodig om de kennis en kunde van sleuteltechnologieën bij bedrijven te krijgen. Vooral bij mkb-ondernemingen. Juist hogescholen hebben goede verbindingen met deze groep bedrijven. Door de KIEM-regeling kunnen mooie nieuwe innovaties ontstaan die bijdragen aan het oplossen van deze vraagstukken."

Laagdrempelige regeling

De KIEM-subsidie stimuleert zowel netwerkvorming als het verkennen van praktijkvragen die een KIEM kunnen zijn voor een vervolgproject of een innovatie. Met een looptijd van een jaar en een beschikbaar budget van € 40.000 per project is het een laagdrempelige stimulans voor compacte onderzoeksvragen uit het bedrijfsleven. KIEM-regelingen hebben laten zien dat relatief kleine onderzoeksprojecten kunnen doorgroeien naar grotere innovatietrajecten.

meer informatie
 

Engineering and fabrication technologies Life science and biotechnologies Nanotechnology Chemical technologies Digital and information technologies Quantum technologies Photonics and optical technologies Advanced materials